Behöver du starthjälp? Lär dig allt här!

06 maj 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Vi har alla varit där du vrider om nyckeln och ingenting händer. Din bil vägrar helt enkelt att starta. Det kan bero på en rad olika anledningar, men den vanligaste är ofta ett urladdat eller defekt bilbatteri. I en tid då vi lätt kan känna oss hjälplösa i oväntade situationer är starthjälp en tjänst som kan göra skillnaden mellan en förstörd dag och en liten men lösbar bump på vägen. Denna artikel guidar dig genom de avgörande stegen för att få igång din bil igen och vad du behöver veta om starthjälp.

När bilen inte startar

Innan du ens börjar fundera på att ringa efter hjälp, finns det några enkla åtgärder du kan prova. För det första, se till att bilen verkligen är problemet. Kontrollera att bilnyckeln är i rätt läge och att du har tillräckligt med bränsle. Om bilen fortfarande inte startar och du har en misstanke om att det beror på batteriet, kan det vara dags att försöka med starthjälp. För att genomföra detta behöver du startkablar och en annan bil med ett fungerande batteri, eller en bärbar batteristartare. Följ utsatta säkerhetsföreskrifter: se till att båda bilarna är avstängda och i parkeringsläge, anslut kablarna korrekt (röd till pluspol och svart till minuspol), och starta bilen med det fungerande batteriet först. När kablar är anslutna, prova att starta den bil som behöver starthjälp.

Starthjälp

Vad gör du om starthjälp inte fungerar?

Ibland är dock ett urladdat batteri inte roten till problemet, eller så kanske bilen inte vill starta även efter korrekt använd starthjälp. Detta kan vara tecken på djupare mekaniska problem, som kräver professionell diagnos. I dessa fall är det bäst att inte experimentera ytterligare och istället söka hjälp. Om du inte har tillgång till en annan bil eller om starthjälpen inte har löst problemet, är nästa steg att ringa en pålitlig vägassistans eller bärgningstjänst. Vägassistans är ofta utrustade med verktyg och utrustning som kan hjälpa till med en rad problem på plats, inklusive professionell starthjälp.

Säsongens påfrestningar på batteriet

Sveriges skiftande årstider kan ställa till det för bilbatterier. Kalla vintertemperaturer kan minska ett batteris laddningsförmåga betydligt, medan sommarens värme kan påskynda batteriets åldrande. Det är därför bra att förstå hur säsongerna påverkar ditt batteri och hur du bäst underhåller det för att undvika oväntade startproblem. Ett proffstips är att alltid ha med startkablar i bilen och vid behov investera i en batteriladdare som kan hjälpa dig att ladda batteriet regelbundet. Oavsett säsong är det en god idé att genomföra regelbunden service på din bil och inkludera en batterikontroll för att förebygga startproblem. Ett äldre batteri bör bytas ut var tredje till femte år, beroende på användning och underhåll. Genom att hålla koll på ditt batteris skick kan du minska risken för att hamna i en situation där du behöver starthjälp.

Fler nyheter